tisdag 16 juni 2009

Vinmiddag


Våren -09

Så har det blivit K:s tur att fixa vinmiddag. Han har massa bordeauxer, när ska de komma fram? Men nästan varje gång blir det andra överraskningar, man får inte ta ngt för givet...

Som sommelier så får han ju lite extra krav på sig. Första vinet häller han själv upp, vi får bara ett vitt denna gång.




P1. Puligny-Montrachet 1999 Dom Gerard Chavy&Fils .Ljusul - guld "solmogen" honungsmelon smörkola, smaken ngt tunn lite jäst, lite gula mogna frukter ngt eldig påtaglig beska, syra. Tja, kan det vara annat än chard? Känns inte riktigt kvalificerad för att få vara en bra bourgogne. Ser man på, detta var alltså Berry´s husvin. Nej, det var nog inte så bra. Jästen, varför fanns det?


Sedan blir det dags för den vanliga proceduren, flaskorna väl dolda, vissa kan vara dekanterade i annan flaska( det gäller ju också att dölja flaskformen!), vi häller upp medan värden är i köket.

Sedan börjar röda provningen, värden får först gissa vilket flasknummer (varje flaska har ett nummer ) i vilket glas. Denna gång åker han på patrull! Helt fel, alla fel! Ledtråd till oss: det måste vara svårt! Vi känner ju att det är stor skillnad på vinerna, men ändå kan han inte placera dem! Det är ngt lurt på gång här.


2. Chambolle-Musigny 1:er Cru 1999, (från blandade lotter) Ganska ljusrött i kanten, fruktigt bärigt i doften, går igen i smaken viss friskhet inte stort.


3. Pommard 1:er Cru Clos Orgelot 1996, Jadot . Ngt mer mörk, aning antydan till rödbrun, ganska kompakt doft mörka bär , till en början ngt unken doft ej kork. Fylligt, mustigt, viss bärighet med syra hyfsad eftersmak, god! Utvecklar sig bra i glaset. Kan bli ngt riktigt bra!


4. Vosne Romanée 1:er cru Orveaux 2000, Ch de Marsannay. Mkt lik 3:an men annorlunda doft, viss aceton mycket mer mogna lite övermogna röda bär plommonkompott, god fyllig viss strävhet bärighet/fruktighet. Efter avtäckning förvåning att den blivit sådan på bara några år, den provades-köptes på stället vid vår studieresa i Bourgogne,

där vi träffade den trevlige ägarenGivr med svensk fru...aj aj nu hittar jag inte hans namn!



5. Givry 1:er cru Clos de la Servoisine 2000 Dom Jablot. Ljus röd med antydan till rödbrunhet i kanten.Mkt stor fin doft, kaffe cigarr stall kanske ngt rök viss röda bär/sylt.. Trevlig! Runt gott, fruktig med utveckling. Faktiskt så står man här inför gissning... eftersom de tidigare varit bourgogne och värden gissat fel så många gånger på vinerna, så kan ju inte detta vara ngt annat än borgogne också. Givry är ju faktiskt ofta rätt stabilt, kraftigt och nästan robust. Fast vi hade nog placerat den på annat håll ...... Vi förstår att det var svårt att placera vinerna, dels var de nog inte särskilt typiska för sitt ursprung och sedan är ju en del purunga men ändock i upplevelsen inte alls överensstämmande!


Vi är inte så många ikväll och en del skall göra så mycket i helgen, så det ska inte bli så mycket vin.. En skall träna till Stockholm maraton , vilket han kommer att springa på 3.13 !! Fanatstiskt!


6 Sandeman 1970. Röd-ljust rödbrun ngt orange ton, fällningar.. Spritig katrinplommon fyllig, mycket finlemmad varierad kryddig med ngt för spritigt inslag, Men visst, gott!

OK, lätt med vintage, men svårare att placera rätt. Fast denna har vi haft några gånger under åren, och det har varit lite olika.. Det är klart att lagringsförutsättningarna är olika.

Inga kommentarer: